Очаквайте премиерата на документалния филм "Място на силата" в София

2019-03-15 15:02:04

Бесарабските българи и България... Познаваме ли се? Какво знае България за нас, бесарабските българи? Знае ли кои сме, с какво живеем, какви са болките и копнежите ни?.. Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева "Място на силата" дава отговор ако не на всичките, то поне на част от тези въпроси. И отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните й.

Не пропускайте Документалния филм за бесарабското българско село Криничное-Чушмелий "Място на силата" - първия документален филм за бесарабските българи, създаден от самите бесарабски българи.

Филмът е създаден със съдействието на Центъра за развитие на Бесарабия. Премиерата в България е по покана на Центъра на бесарабските българи в България със съдействие на Държавната агенция за българите в чужбина. 29 март 2019 г. от 18.00 часа в кино "Люмиер" (Малкото НДК)

Вход свободен

Филмът „Място на силата е заснет миналата, 2018 г., като в края на декември с изключителен успех бе представен пред публика в Киев, Одеса и с.Криничне (Чушмелий), а на 3 Март – Националния празник на България, бяха организирани две последователни прожекции в гр.Измаил. Документалната лента показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българския учен Димитър Агура и ген.Георги Агура. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването, но и да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи; да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии и гладомора, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави. Това е филм-летопис за паметта на една малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

Премиерата ще бъде придружена от две изложби – фотографска, със снимките на художника фотограф Александър Барон, запечатлел процеса на работа върху филма , и етнографска, в която ще бъдат експонирани ръчно произведени пешкири от колекцията на Таня Янчева-Дукова. А на самата прожекция, след излъчването на филма гостите ще могат да се насладят на прекрасното изпълнение на група “Фа Диез“ със солистка Златна Мария (Мария Чанева). И двете дами са родом от Чушмелий. Очакваме срещата да е изключително вълнуваща и по още една причина – в групата сънародници, които ще дойдат от Украйна за представянето на филма, ще има и българи от „таврийските чушмелии“ – селата Степановка и Богдановка, основани през 1862 г. от преселници от бесарабския Чушмелий.

На 30 март програмата ще продължи с Дискусия „Къде е нашето място на силата?“, организирана от дружество „Родолюбец“, която ще се проведе от 12.30 в ЕИФЕИМ на ул.Московска 6А. Договаряме популяризирането на филма и събитията около представянето му в България с няколко национални медии и редица популярни предавания с цел да предизвикаме интереса на широката публика.